10 idei câștigătoare care m-au marcat până la 22 de ani

Uite cele 10 idei, selectate, cele mai importante din experiența mea până la 22 de ani:

 • Niciodată să nu mai spui niciodată
 • Când spui adevărul și ești transparent, câștigi bani mai mulți și mai ușor
 • Evită să dai verdicte și să te arunci în decizii mărețe
 • Tu nu ești mintea ta
 • Lucrul pe care-l judeci la un om, îl vei face și tu sau l-ai făcut deja
 • Nu mai crede în stările emoționale temporare
 • Când cineva îți spune că nu poți realiza un lucru, gândește global!
 • Când spui adevărul și ești transparent, te alegi cu cele mai faine și respectabile gagici
 • Cea mai importantă “materie” despre care trebuie să studiezi constant în viața asta ești TU
 • Nu crede în povești, fii practic și experimentează tu!

Acum ți-o voi povesti și detalia pe fiecare așa cum le-am înțeles eu din experiența, intuiția și logica mea.

1) Niciodată să nu mai spui niciodată

De fiecare dată când am spus și am fost sigur că niciodată nu voi mai face cutare lucru sau niciodată nu mi se va mai întâmpla cutare lucru, s-a întâmplat în pofida “siguranței” mele.

Evită să spui “niciodată” și în schimb pur și simplu acționează într-o anumită direcție pe care ți-o dorești și fii deschis la ce-ți rezervă viitorul.

2) Când spui adevărul și ești transparent, câștigi bani mai mulți și mai ușor

Faptul că am spus adevărul și am fost transparent cu “clienții” cu care lucrez, m-a ajutat să câștig de 2 sau 3 ori mai mulți bani decât câștigă firmele care fac același lucru ca mine, poate chiar la un nivel mai profesionist.

Vezi tu, oamenii sunt sătui de firme și de angajați roboți care discută strict pe partea profesională, tehnică și financiară.

Oamenii au sentimente, vise, se gândesc la moarte uneori și alteori simt dragostea pentru familie. Ei vor alți oameni cu care să vorbească de la suflet la suflet, de la inimă la inimă.

Oamenii vor să le oferi servicii care să se potrivească celor mai arzătoare și personale dorințe ale lor. Pentru asta, trebuie să devii un om cu care să poată discuta de la suflet la suflet.

Și dacă tu o să faci asta, s-o faci autentic și cu rezultate concrete!

O să vezi că în momentul acela, sumele mari pe care sunt dispuși să ți le dea, nu vor mai fi o problemă.

PS.: Adaugă la sinceritate și aptitudinea de a-ți cunoaște valoarea și a ști să te vinzi simplu, natural și integru.

3) Evită să dai verdicte și să te arunci în decizii mărețe

Mi s-a întâmplat să mă avânt cu toată forța înainte să iau anumite decizii și m-am trezit că după 2 săptămâni m-am dezumflat.

Când ești tânăr mai ales, evită să iei decizii “importante” sau “drastice”. Din experiența mea îți spun că în tinerețe ai tot felul de stări emoționale, povești în cap și tipare mentale care sunt doar temporare. Și nu merită să te bazezi pe acestea când vine vorba de a lua decizii puternice sau a da verdicte.

Nu căuta să dai un verdict asupra ta, asupra a ceea ce ești tu sau cum ești tu, sau cum sunt ceilalți.

Aparențele înșeală maxim, întotdeauna, și când e vorba despre tine și când e vorba despre ceilalți. Și cum am spus și mai sus, în tinerețe ai multe emoții și gânduri trecătoare și neclare și nu merită să-ți pui toată baza într-o astfel de emoție sau gând și să dai un verdict.

Ești tânăr, ești în căutare și formare, fii deschis întotdeauna la lucruri noi, la noi înțelesuri asupra unui lucru, la noi perspective și la noi posibilități în legătură cu orice plan al vieții tale.

Mi s-a întâmplat să trăiesc anumite lucruri și să spun că “Gata, așa este viața, acum știu”, ca mai apoi viața să-mi dea “un șut” și eu, șocat și scuturat, să-mi spun că “Băi, stai așa că m-am pripit, ce tânăr sunt…”.

Nu te mai fixa pe anumite credințe despre anumite lucruri. Deși o mai fac și eu, o faci și tu, hai să evităm.

Imaginează-ți că viața ta e o pădure și tu ești în pădure. Dacă te prinzi cu dârjenie de un singur copac, viața te va smunci cu forță și te va durea.

În schimb, îmbrățișează copacii câte puțin, unul câte unul și vei constata că ai avut parte de toți copacii din pădure, nu te-a durut și acum poți să-ți alegi copacii care-ți plac cel mai mult.

Ține-ți mintea deschisă la noi cărări!

4. Tu nu ești mintea ta

Mintea ta a fost proiectată să fie unealta ta și nu stăpânul tău. Societatea te-a antrenat să crezi că tu ești mintea, că tu ești ce gândești. Nimic mai fals.

Mintea este o unealtă foarte performantă, dar nu și inteligentă!

Este performantă în sensul că dacă o antrenezi cu lucruri nobile și mărețe, te va duce pe culmi extraordinare și îți va oferi cele mai frumoase gânduri.

În schimb, dacă o antrenezi greșit, te va trage în jos până la fundul gropii.

Spun că nu este inteligentă pentru că nu face diferența între obiceiuri care te ajută să fii sănătos și obiceiuri care te îmbolnăvesc. Asta e doar un exemplu.

În schimb corpul tău este inteligent și performant. Observă că oricâte lucruri toxice ai bagă în el, acesta continuă să lupte și să se purifice ca tu să te simți bine, pe cât se poate.

Corpul tău luptă ca tu să fii în viață, sănătos, până ce moare, în ciuda tuturor lucrurilor nasoale pe care i le faci de multe ori. Și rezistă destul de bine, să mulțumim vieții pentru asta!

Mintea are mii de gânduri zilnic, prin urmare este ca un bol cu bomboane amare, sărate și dulci din care tu poți să alegi exact ce bomboane vrei să păstrezi. Sau poți să schimbi bolul cu totul și să pui prăjituri în el.

Așa este și cu mintea.

E unealta ta, tu o folosești pe ea, nu ea pe ține.

Va trebui să te antrenezi să faci diferența dintre tine și minte, s-o vezi ca pe o unealtă care stă la dispoziția ta. Să pui o delimitare între ce ești tu și ce este mintea.

Atenție, căci mintea este singura ta componentă prin care poți fi manipulat în orice fel. Dacă înveți s-o observi, să-i vezi gândurile și să-ți rezervi dreptul de a alege ce gânduri să păstrezi, vei avea controlul asupra vieții tale.

5. Lucrul pe care-l judeci la un om, îl vei face și tu sau l-ai făcut deja

De multe ori am judecat ceva la o persoană ca mai apoi să mă observ pe mine că fac același lucru și să-mi fie oarecum rușine. Sau am judecat pe cineva și apoi mi-am amintit imediat că am făcut același lucru în trecut.

Acum, dacă-mi vine să judec pe cineva, îmi verific imediat trecutul ca nu cumva să fi făcut și eu același lucru și mă gândesc că mai bine tac, căci s-ar putea să fac și eu același lucru pe viitor, chiar dacă nu l-am făcut în trecut.

Încă mai judec și acum, dar mai puțin. Ai și tu răbdare cu mine, ce mama mă-sii !

6. Nu mai crede în stările emoționale temporare

Din experiență îți spun, că atunci când ești tânăr ești un căutător și trăiești multe stări emoționale care sunt doar temporare.

Nu le mai da atâta credit acestor stări și evită să faci lucruri pripite prin prisma lor. Ai răbdare, lasă-le să treacă, nu te arunca. Nu crede în ele. Sunt firești pentru felul în care ai fost educat să trăiești, dar nu le mai da atâta crezare.

Observă-te și înțelege-ți perioada de copil căutător și nestatornic.

Dacă suferi acum din dragoste, de exemplu, nu te arunca în acțiuni sau declarații pripite. Valabil și dacă ești în extaz, tot din dragoste.

Dacă ai o stare emoțională în care te învinuiești sau ești dezamăgit de tine, nu da crezare acelei stări.

Peste noapte se poate schimba totul. Fii deschis !

7. Când cineva îți spune că nu poți realiza un lucru, gândește global!

În viață se pare că sunt mulți oameni care îți spun că nu poți să faci un lucru. În acel moment, întreabă-i pe ei, sau întreabă-te pe tine următoarea *întrebare specială*, o întrebare special creată ca să-ți deschidă mintea către posibilități:

Există pe planetă asta cineva care a mai făcut lucrul pe care vreau eu să-l realizez ?

Dacă răspunsul este DA, atunci este clar că poți și tu.
Dacă răspunsul este NU, atunci nu e nici o problemă, vei fi tu primul de pe planetă care va realiza acest lucru.

Folosește Google și YouTube ca să găsești cei mai tari oameni care au realizat lucruri șmechere, trecând peste obstacole aparent imposibile.

Nu ești cu nimic inferior față de oricare om de pe planetă. Și tu ai un creier, o inimă, mâine și picioare ca oricine. Și tu ești fiul lui Dumnezeu, că oricine.

Diferența o face credința în tine. O credință în tine crescută, te face geniu. O credință slabă, te reduce la stadiul de furnică.

Problemă rezolvată.

8. Când spui adevărul și ești transparent, te alegi cu cele mai faine și respectabile gagici

Din experiența mea, faptul că am fost foarte transparent și sincer cu fetele, m-a ajutat să mă aleg cu o gagică exact așa cum mi-am dorit, din toate punctele de vedere.

Check this ouț, logica e simplă. Primești ceea ce ești. Primești ceea ce ți se potrivește. Dar ca viața să știe cine e potrivit să între în viața ta, tu trebuie să fii transparent și sincer cu ea, fără măști și să-i comunici clar ce ești tu, cum ești și ce ți se potrivește. Asta faci prin atitudinea, acțiunile și vorbele tale.

Și atunci viața va spune: aha, deci așa ești tu, merci ca mi-ai comunicat, poftim ce ți se potrivește!

Dacă afișezi măști, vei primi o gagică mascată despre care vei descoperi ulterior ca s-a rătăcit și ea prin curtea ta și tu prin curtea ei.

Personal, am plâns în hohote în fața prietenei mele și i-am spus și cele mai sensibile secrete și frici. Am făcut asta și cu persoane de care nu eram așa apropiat.

Pont important: adaugă la sinceritatea ta și respectul de sine.

PS.: Ce-am scris e valabil și din perspectiva fetelor.

9. Cea mai importantă “materie” despre care trebuie să studiezi constant în viața asta ești TU

Având în vedere că sănătatea ta, banii tăi, relații tale, fericirea și împlinirea ta depind de tine, de felul în care trăiești tu și te poziționezi în lumea asta, mi se pare firesc să înveți despre modul în care funcționezi tu.

E firesc să înveți despre corpul, mintea, emoțiile și sufletul tău ca să scoți ce-i mai bun din ele. Dacă nu înveți cum funcționează, la ce ajută și cum să le folosești, cum crezi că vei putea să profiți de ele la maxim ?

Când vrei să conduci o mașină prin trafic, mai întâi mergi la Școala de șoferi ca să înveți cum se conduce mașina, ce face ea și care sunt regulile în trafic. Altfel intri cu mașina într-un copac, la 10 cm distanță de o babă care leșină de la sperietură trasă.

Fii atent, căci conduci un Ferrari și îl folosești la potențial de Dacia!

10. Nu crede în povești, fii practic și experimentează tu!

În lumea asta circulă multe povești și reguli false despre cum să trăiești:

 • Nu poți reuși în viață fără facultate
 • Nu faci bani mulți dacă nu furi
 • Banii sunt ochiul răului
 • Trebuie neapărat să te căsătorești și să faci copii înainte de 30 de ani, dacă nu, nu vei putea merge în club cu copilul tău căci vei fi în cârje
 • și alte zeci și sute de povești și reguli de-astea false…

Nu mai crede orbește în ele doar pentru că îți sunt spuse de oameni mai în vârstă decât tine și tu ești “doar un copil” care nu știe multe despre viață.

Când ți se vinde o poveste sau o regulă, mai întâi analizeaz-o cu multe întrebări până ce ajungi la rădăcina ei și vezi realitatea practică care stă de fapt în spatele ei.

Caută oameni care au respectat în viața lor acele povești și reguli și dacă îți place rezultatul lor, poți să crezi în acele povești.

Atenție, însă! Analizează în detaliu și în profunzime, dincolo de aparențe, viața acelor oameni.

Să nu te apuci să fii ca politicienii doar pentru că ai văzut că au bani mulți și învârt multe lucruri pe degete.

Dacă te uiți atent, vei descoperi că cei mai mulți sunt mâncați pe interior.

Watch ouț, friend!

Și oricum, în general să nu iei de bună orice poveste, ia și experimentează tu, pe pielea ta, și vezi ce se întâmplă.

O experiență trăită pe pielea ta și apoi evaluată corect, face cât toate poveștile zburătoare la un loc.

11. Ai curajul să te faci de râs și uneori chiar intenționat

Stai așa, n-ai spus că sunt 10 idei?

Da, păi așa am crezut și eu, dar m-am dus entuziasmat la bucătărie să mănânc și mi-a mai venit și această idee importantă. Consider-o un bonus pentru că ai citit până la sfârșit!

Personal, m-am făcut de râs de multe ori. Și de câteva ori am făcut-o intenționat. Atenție! în realitate nu m-am făcut de râs, dar din perspectivă comună a societății noastre dragi, așa se înțelege:

 • m-am scălămbăit în fața unui public, de mai multe ori
 • am plâns în hohote pe stradă, pentru că eram orgolios și frustrat în relația de cuplu (n-am plâns intenționat)
 • am plâns de vreo 2 ori în fața unui public, la niște adunări/workshop-uri
 • am urcat în tramvai și am cerut biletul la control
 • mă duceam la fete străine pe stradă și “mă băgam” în conversația lor, fără să zic nimic, doar uitându-mă la ele
 • și alte întâmplări care nu-mi vin acum în minte și nici nu vreau să-mi înșir aici un “palmares”.

Fă-te de râs și greșește deseori. Mai ales când ești tânăr!

Nu te gândi la “imagine și reputație”, nu ai nici o reputație și nu vei avea vreodată, asta e adevărul. Gândește-te dacă atunci când mori, ai voie să-ți iei și reputația cu tine și vei vedea că o e iluzie frumușică.

Oamenii, în general, încă de tineri țin cu dinții de acea imagine în fața altora. Prin urmare ei n-au curaj să experimenteze mare lucru, n-au curaj să greșească ca să devină mai buni și stau în carapacea lor, de dragul unei imagini care oricum este trecătoare. Anul ăsta ești într-un fel, anul viitor te schimbi total. Așa se întâmplă în mare parte din viață. Și atunci ce folos își are acea grijă excesivă ptr. imaginea ta ?

Înțelege un lucru! Când te faci de râs, greșești și experimentezi lucruri “nebunești”, pe care puțini le-ar face, îți creezi spațiu psihologic. Un spațiu psihologic care îți dă voie să încerci să realizezi lucruri excepționale și îți permite să încerci și să nu te dai bătut doar pentru că cineva a râs de tine.

Ai nevoie de acel spațiu psihologic în ziua de azi, când cei mai mulți se pricep să arate cu degetul spre tine. Nu-i judeca, e treaba lor. Nu toți sunt așa. E un fel de test.

Dacă tu vei avea curaj să experimentezi lucruri diferite față de majoritatea oamenilor care sunt la fel, vei avea rezultate diferite în: relații, bani, sănătate, încredere în sine, împlinire.

La început te vei șoca și rușina când te vei face de râs. Dar îți spun din propria experiență că mereu am ieșit în câștig după ce am greșit și m-am făcut de râs, fără excepție!

Cam acestea au fost cele 10 + 1 idei câștigatoare care pe mine m-au marcat cel mai des până la vârsta mea, de 22.

Sper să-ți fie de folos!

Te rog să-mi spui într-un comentariu, 3 idei care ți se par cele mai profunde și folositoare și de ce!