A cui este vina atunci când te cerți cu cineva?

În ultimele zile am experimentat niște lucruri simple:

Dacă atunci când mă cert cu prietena sau mă bat în argumente focoase cu cineva, îmi exprim pe moment furia și apoi spun adevărul gol-goluț, mă relaxez, îmi iese blândețea la suprafață și pot și eu să râd.

De exemplu, după ce am aruncat cu critici și m-am contra-argumentat cu prietena mea, i-am spus la sfârșit:

“Adevărul este că dacă m-aș simți eu bine cu mine însumi, nu m-aș mai certa cu tine pentru nimicuri. Dacă nu m-aș mai critica eu pe mine, nu te-aș mai critica nici pe tine.”

Știu asta pentru că în general mă critic și sunt destul de dur cu mine, și nu e nevoie.

Am experimentant și opusul situației de mai sus:
Tot zilele trecute, când m-am simțit super bine cu mine prin prisma a ce am făcut eu pentru mine (meditație mindfulness, mâncare și apă alcalină, sport), am petrecut un timp foarte fain și cu prietena mea. Și culmea, parcă și ea era schimbată.

Sau mai apare câte un om cu care mă contra-argumentez cu o energie de-aia de bătălie. Câteva minute, spun că respectivul individ cu care mă contra-argumentez e prost. Și după faza asta, văd adevărul evident:

Respectivul individ a reușit să-mi facă mintea să ia foc, să mă enervez, să mă agit, să mă las sedus de nevoia de a-i demonstra ca nu are dreptate.
Prin urmare, respectivul individ a dat glas condiției mele mentale. Adică el a fost, pentru câteva minute, expresia minții mele.

Am prieteni care nu au parte de astfel de episoade (sau mult mai rar) pentru că au trecut la un nivel superior de maturitate.

Și ceea ce-am citit și mi s-a spus de multe ori, se adeverește: oamenii din jur sunt expresia minții mele și îmi dau de gol slăbiciunile.

Și am găsit și explicația pentru care adevărul m-a eliberat:

Atunci când spun adevărul crud, egoul/orgoliul își pierde puterea asupra mea pentru nu mai are unde se ascunde, am pus lumina pe el. Atunci eu mă relaxez și am compasiune.

Am ajuns la concluzia de fiecare când mă cert cu cineva, critic, insist prea mult, încerc controlez îmi susțin cu încăpățânare părerea, de fapt, am o neînțelegere cu însumi.

Așadar, Adevărul eliberează?

Da, confirmat .