Când te cerți cu cineva și vrei să-l faci să înțeleagă

Într-una din zile, în timp ce mă uitam în oglindă, brusc am realizat un lucru pe care l-am trăit de mai multe ori.

Și am făcut o conexiune.

Când persoana din fața mea îmi vorbește agitată și nervoasă, acuzându-mă de ceva, fără să aibă dreptate, cea mai bună soluție ca s-o fac să vadă că greșește a fost să-mi păstrez liniștea interioară.

De ce să-ți păstrezi liniștea interioară când cel din fața ta te acuză aiurea?

Pentru că păstrându-ți calmul, tu ești ca un lac liniștit în care persoana din fața ta se poate oglindi și se poate vedea exact așa cum este.

Asta înseamnă că i-ai oferit spațiu și liniște ca să se poată vedea ea pe dânsa cum se comportă, ce vorbe scoate și dacă greșește sau nu.

În schimb, dacă tu țipi la ea sau o contrazici constant, atunci vei fi ca un lac învolburat și agitat. Iar persoana din fața ta nu va mai înțelege nimic, ba mai mult, agitația ei interioară va fi intensificată de agitația ta interioară. Și așa, nici tu și nici ea nu înțelegeți nimic și nu ajungeți la un consens. Ea nu mai are timp să se vadă și să se asculte, să-și dea seama dacă greșește. Nu mai are timp pentru că tu îi dai contra-argumente și o energie de ceartă de care se agață și la care reacționează inconștient.

Într-o discuție este nevoie de spațiu și liniște.

Iar când zic spațiu mă refer la a fi prezent și să ai foarte puține gânduri spre deloc. Să-ți menții atenția în corpul tău, să-ți simți energia interioară. Și în acest fel, energia ta se retrage din minte, iar gândurile se vor diminua ușor-ușor pentru că rămân fără atenția ta, fără energie.

Găsești la Secțiunea Tehnici mai multe modalități de a-ți liniște mintea și gândurile.

Și atunci se crează spațiul în interiorul tău și în jurul tău. Iar persoana din fața ta nu mai întâmpină rezistență. Prin urmare nu se mai produc scântei pentru contra-argumentări sau certuri.

Mingea de tenis nu se va respinge niciodată dintr-un perete moale sau inexistent. Tu ești peretele, iar mingea de tenis este comportamentul și vorbele persoanei din fața ta.

Acum tu alegi dacă vrei să fii un perete tare-rigid și să fii respingător și contra, sau dacă vrei să fii un perete moale sau inexistent din care nu se mai trimite înapoi nici o energie de ceartă sau contra-argumentare.

Lasă-i spațiu să vorbească și să se exprime, golește-ți mintea de gânduri, etichete și judecăți.

Și atunci vei observa cu uimire că persoana din fața ta, oricât de orgolioasă este, își va da seama că greșește și își va putea cere scuze, dacă este cazul, bineînțeles. Căci s-ar putea să aibă dreptate sau nu.

Dar ideea este să-i lași spațiu persoanei din fața ta să se vadă singură în oglindă, să-și asculte vorbele, să-și observe comportamentul și să-și dea seama dacă este folositor să mai continue “să ți le zică”.

Pace! 🙂

Etichete: , , , ,