Ce este și cum se vindecă cu adevărat copilul interior: mit și adevăr

Prima dată aș vrea să clarific ce nu este acel copil interior pe care încearcă multă lume să-l vindece:

 • în primul rând, copilul interior nu este un … copil! Da, nu este un copil. Văd oameni care îi acordă atenție de parcă ar fi un copil inocent care trebuie ținut la alăptat. Pentru că se lasă seduși de denumirea de “copil interior” și de amintirile copilăriei.

Ce este atunci acel “copil interior”:

 • este o structură, un ansamblu format din gânduri și energie. Acest ansamblu trăiește în interiorul tău și se menține folosindu-se de energia ta.
 • este absența ta din momentul prezent, de Acum, când citești aceste rânduri. Pentru că doar având gânduri despre trecut sau viitor poate să te deranjeze o fantomă a trecutului. Pentru că ești pe terioriul ei, teritoriul trecutului, absent din propria ta realitate de acum.
 • copilul interior este trecutul tău, adică tot un ansamblu de gânduri și energie care încă mai trăiește pentru că tu îl susții cu atenție și energie.
 • de asemenea copilul tău interior mai este format și din îngrijorările tale pentru viitor, care vin tot din trecut. Când ai învățat să fii îngrijorat? De la cine ai învățat?

Culmea, copilul interior nu se vindecă nu pentru că nu-i dai atenție, ci tocmai pentru că îi dai atenție și energie, implicit dai atenție trecutului.

Desigur, nu ești conștient că dai atenție acestui așa-numit “copil interior”. Tu ai impresia că te îngrijorezi pentru facturile care vor veni sau pentru interviul pe care nu l-ai luat la job.

Dar mecanismul de îngrijorare l-ai învățat tot în copilărie, tot de la părinți, de la societate.

De ce majoritatea eșuează în a-și vindeca cu adevărat copilul interior, nu doar la suprafață?

Pentru că ei își spun așa:

 • mă apuc acum și vorbesc cu copilul meu interior
 • mă imaginez că merg și mă joc cu copilul meu interior
 • mă imaginez că-l îmbrățișez
 • îmi amintesc de traumele pe care le-am suferit în copilărie și mi le îmbrățișez, ca să le vindec, duc acolo energie și atenție
 • îmi cumpăr acum o înghețată pentru copilul meu interior sau o rochie sau un ceas, ca să-mi satisfac copilul interior. Este foarte frumos să-ți cumperi lucruri, dar este disfuncțional să-ți imaginezi că le cumperi pentru un așa-numit copil interior și nu pentru tine, cel ce ești în acest moment, momentul prezent de Acum.
 • și alte astfel de tehnici predate prin perse terapii la psiholog și nu numai.

Funcționează toate acestea?

Pe moment te fac să te simți mai bine. Dar în realitate tu devii mai disfuncțional, mai rupt în două, mai separat. Ceea ce nu e rău în sine, pentru că ruptura interioară atât de dureroasă poate duce uneori la iluminare și la adevăratul tău sine superior, pentru că trecutul devine prea prea greu de suportat și astfel devii prezent.

De ce zic că devii mai disfuncțional?

Păi gândește-te. Acum tu interacționezi cu un copil imaginar. Faci toate acestea pentru cineva imaginar.

Adică adâncești și mai mult ruptura interioară, care de altfel era și înainte.

Te fragmentezi și mai mult.

Desigur, vei resimți acest efect după ce vei înceta pentru un timp să mai dai atenție acelui copil interior.

Toate aceste modalități de a da atenție copilului interior te fac să te simți mai bine doar temporar, poate pentru câteva zile sau săptămâni.

Este exact ca atunci când mă masturbez cu gândul la o amintire de-a-mea foarte excitantă. Da, se simte foarte plăcut, în special când amintirea este una “de aur”, dar devin disfuncțional pentru că nu mai sunt prezent să-mi simt corpul în acest moment, să fiu atent la senzațiile din corp și la cum circulă energia prin corp. Menținând amintirea mea excitantă în gând, eu mă antrenez să fiu absent din ce se întâmplă în realitatea mea din acest moment.

Exact așa se întâmplă și când dai atenție copilului interior. Te face să te simți mai bine, pentru că probabil îți imaginezi un picnic super fain alături de copilul tău interior, e fain. Dar nu va dura și practic te antrenezi și mai mult să trăiești în trecut în loc să-ți simți și să dai atenție realității tale din acest moment.

Acum dă-mi voie să-ți explic de ce nu funcționează cu adevărat și ce funcționează cu adevărat ca să-ți vindeci copilul interior.

Partea 1: De ce nu funcționează cu adevărat?

Pentru că tot ce faci prin aceste metode este să trăiești în trecut. Practic continui să dai atenție și energie trecutului, doar că acum într-un mod mai frumos, cu o energie de îmbrățișare și lacrimi.

Dar tu dădeai atenție trecutului și înainte de a face tehnicile de vindecare a copilului interior.

Nu dădeai atenție trecutului și înainte?

Acum doar dai atenție unei părți specifice din trecutul tău și cu o energie mai mângâietoare.

Dar atenția și energia ta o dai tot trecutului.

Cineva întreba pe un chat:

Cum faci să-ți vindeci trecutul?

Eu i-am răspuns: Nemaitrăindu-l!

Adică renunță să-i mai dai atenție și energie.

Copilul tău interior este o parte din trecutul tău.

Tu vrei să-l vindeci, adică speri ca într-o zi să-l mulțumești complet, iar el să te lase în pace să fii fericit, să te întregești.

Și cum faci tu să-l vindeci?

Dai atenție tot trecutului.

Faci ce faci numai nu trăiești în prezent.

Nu ai cum să vindeci cu adevărat nimic din trecutul tău dacă dai atenție tot trecutului, dacă trăiești tot în trecut, chiar dacă într-un mod mai drăgăstos acum cu noile tehnici de vindecare a copilului interior.

Te învârți în jurul cozii, ajungi tot în același punct: trecutul care îți cere constant atenția și energia, iar tu continui să i-o dai, astfel, paradoxal, ținându-l în viață.

Partea a doua: Cum îți vindeci cu adevărat copilul interior?

Trăind în momentul prezent, momentul de acum, adică momentul în care tu citești aceste rânduri.

De ce?

Pentru că este singurul moment care a existat vreodată și va exista pentru totdeauna.

Copilul care tu ai fost odată nu tot exact în acest moment și-a trăit bucuriile și traumele?

A fost alt moment?

Poți să mi-l arăți concret acest alt moment?

Poți să-mi arăți un moment din trecut sau din viitor în timp ce se întâmplă live?

N-ai cum, pentru că singurul moment care există și a existat vreodată este cel de Acum.

În Acum s-au întâmplat toate lucrurile din trecutul tău și tot în Acum se vor întâmpla toate lucrurile din viitorul tău. De fapt, lucrurile din viitorul tău s-au întâmplat deja, Acum.

Și trecutul tău se întâmplă tot acum.

Nici viitorul și nici trecutul nu sunt separate de momentul de Acum. Ele se întâlnesc și se întrepătrund în momentul de acum.

Uimitor și paradoxal, orice mișcare pe care o faci începând din acest moment îți definește simultan și trecutul și viitorul, în același timp.

Se spune că al tău copil interior îți cere atenția și tu trebuie să i-o dai ca să-l vindeci.

Dar bine, tu crezi că al tău copil interior îți cere atenția în trecut?

Amintește-ți că trecutul se petrece exact în acest moment, nu este separat de momentul de Acum, când citești aceste rânduri.

Atunci, ce-ți cere copilul tău interior de fapt?

Să fii absolut prezent în ceea ce faci acum: citești aceste rânduri.

Copilul tău interior ți-a cerut întotdeauna atenția în momentul prezent, în momentul de Acum, nu în trecut!

Și atunci el dispare, divizarea și ruptura din interiorul tău dispar. Acum nu mai sunteți doi: tu și cu copilul tău interior.

Pentru că atenția ta este 100% în momentul prezent.

Atenția și energia ta nu mai este ruptă în fragmente care călătoresc în trecut sau în viitor.

Fiind 100% prezent în ceea ce faci acum, devii Unul, Întreg, Nedivizat, fără copii interiori și straturile de personalitate nerezolvate.

Abia atunci se vindecă al tău copil interior.

Singurul moment în care poți vindeca ceva în viața ta, orice, este în momentul de Acum.

Este foarte evident! Nu este?

Când te simți trist și singur, tu ai niște gânduri și emoții dureroase în interiorul tău.

Acele gânduri și emoții în care moment au loc? În trecut?

Desigur că nu. Le simți chiar acum, pe loc.

Iar acele gânduri și emoții sunt manifestarea așa-zisului copil interior.

Deci copilul tău interior se manifestă chiar în acest moment.

Are nevoie să dai 100% atenția ta la ceea ce faci acum.

De fapt, copilul tău interior îți dă durere și tristețe tocmai ca să te “bată la cap” să dai atenție maximă la ceea ce faci și simți în acest moment de Acum.

Oamenii când se simt triști, se duc în trecut sau în viitor, devin absenți, fug de durere, fug de ce se petrece chiar acum în interiorul lor, sau mai frumos numit: fac regresie în trecut, își caută copiii interiori.

Cei care au fost la psiholog sau sunt la începutul călătoriei de dezvoltare personală, își amintesc că au un copil interior care “își cere drepturile”, dar se duc tot în trecut cu atenția și energia.

Iar când zic că se duc în trecut, mă refer că devin absenți din realitatea lor curentă care se petrece chiar acum în corpul lor și în fața ochilor.

Când “copilul interior” îți dă durere și tristețe, stai prezent în corpul tău și simte acea durere, scaldă-te în ea, fii curajos, accept-o prin a fi conștient de ea și prin a observa-o cu atenția ta maximă. Atunci se vindecă copilul tău interior.

Nu te apuca să te gândești și nu da atenție gândurilor. Doar stai cu atenția ta 100% în durerea pe ca o simți, și ea va dispărea în cateva secunde sau minute. Iar pe viitor va mai apărea niște durere, pentru că ai stocat și blocat în corpul tău cantități de energie pe care trebuie să le decantezi, să le transformi, să le transmuți în lumină prin prezența și observarea ta 100% atunci când apar.

Nu-i da bomboane și nu te imagina la un picnic cu copilul tău interior. Doar dă atenția ta 100% acelor sentimente dureroase din pieptul sau din burta ta atunci când apar.

La asta se referă a da atenție copilului interior. Acele sentimente dureroase sunt copilul tău interior, iar ele se manifestă chiar în acest moment, nu în trecut, nu în imaginația ta.

Așa te vindeci de trecut și implicit de copilul interior care e o parte din trecutul tău.

Soluția vindecării copilului interior este să fii 100% prezent în ceea ce faci și simți în acest moment. Întotdeauna. Și atunci nici o fantomă a trecutului tău nu te va mai deranja.

Pentru că toate straturile personalităților tale se întâlnesc și se manifestă în momentul de Acum, în prezent. Și se topesc în același timp, dispar, te lasă în pace să fii liber, liber de minte, liber de trecut sau viitor, liber să lași fluxul de energie al divinității să curgă prin tine.

Iar ca să-ți aduci atenția în momentul de Acum, ai nevoie să-ți lași mintea fără energie de ronțăit prin gânduri și să te dezidentifici de gânduri pentru a crea un spațiu și o diferențiere între tine (conștiința) și ele.

Pentru asta te invit să folosești tehnicile de calmare a minții și ancorare în prezent de la secțiunea de Tehnici.

Pace!

Etichete: , , , , , , , ,