Tehnica Pomodoro

Instrucțiuni

Pasul 1

  • Alege un proiect pe care îl ai de făcut. Poate să fie mare sau mic. Să zicem că trebuie să înveți pentru Bacalaureat, la Istorie.

Pasul 2

  • Ia-ți un ceas sau un cronometru, vezi aplicații pentru telefon și setează cronometrul la 30 de minute. În acele 30 de minute tu trebuie să înveți continuu, fără să te lași distras de absolut nimic.

Pasul 3

  • După fiecare 30 de minute învățate, ia-ți 5 minute pauză și relaxează-te. Dar nu te relaxa pe Facebook, la T.V. sau învățând altceva. Du-te și stai cu capul pe geam, stai întins pe pat, uită-te la un pix, joacă-te cu ursulețul, fă ceva relaxant care să nu-ți solicite mintea.

Pasul 4

  • După 4 sesiuni de 30 minute în care ai învățat, cu 5 minute pauză între fiecare sesiune de 30 de minute, se numește că ai terminat un ciclu întreg. După ce ai terminat un ciclu care conține 4 x 30 minute, ia-ți 15 minute pauză. Și tot așa. După 15 minute, începe următorul ciclu de 4 x 30 minute de învățat cu 5 minute pauză după fiecare 30 minute.

Alte instrucțiuni

  • Evită complet să fii distras de orice în timp ce ți-ai propus ca în acele 30 de minute să ai atenția doar pe învățatul la Istorie.

Când te ajută această tehnică

  • Când ai de învățat la examene și vrei să fii rapid și eficient.
  • Când ai tot felul de sarcini de făcut care ți se par super grele și le amâni.
  • Când vrei să completezi proiecte într-un mod eficient și distractiv.

În ce condiții se poate face

  • Oricând.
  • La birou sau în camera ta.

Cum funcționează Tehnica Pomodoro

Când creierul învață doar 30 minute o dată, și apoi ia pauză, se întâmplă următorul fenomen: neuronii tăi nu obosesc și se mențin fresh chiar dacă înveți câteva ore folosind tehnica Pomodoro.

De asemenea, când îți focusezi atenția exclusiv pe un singur lucru timp de 30 de minute, performanța și randamentul tău va crește garantat pentru că lucrul pe care îți pui atenția crește și se dezvoltă.

Devine ca o joacă, nu te mai simți obosit că muncești sau înveți ore întregi fără să te oprești. Modul natural de învățare al creierului este folosit în tehnica Pomodoro. Să tocești încontinuu până ce te doare capul și apoi te panichezi, nu este un mod natural de a învăța și mai rău îți face de multe ori.

Din experiența personală

Cu Tehnica Pomodoro am luat 9.43 la Bacalaureat

Mai erau 30 de zile până la BAC, iar eu eram de nota 6-7 cam la toate cele 3 obiecte. Mi-am spus că nu mai pot amâna pentru că pur și simplu nu mai este loc în calendar. Așa că pentru cele 30 de zile mi-am făcut un plan.

Mă trezeam dimineața și învățam 2 ore la Istorie, apoi două ore la Română, apoi 2 ore sau 1 oră la Geografie. Le-am luat în ordinea în care eram eu bun la acele obiecte. La istorie eram cel mai slab. Așa că mă apucam chiar de dimineață când eram fresh și învățam la istorie. Am folosit sistemul Pomodoro și învățam până seara fără să simt că obosesc.

În ziua BAC-ului eram foarte sigur pe mine și relaxat. Notele finale au fost: 9.35 Istorie, 9.45 Română și 9.50 Geografie. Deci a funcționat destul de bine sistemul Pomodoro.

Dacă ești curios, vezi întreg planul pe care l-am folosit ca să iau BAC-ul cu 9.43: Cum să înveți pentru BAC într-o lună ca să iei 9 fără să fii tocilar