Cum să faci cumpărături conștient ca să nu cumperi tu toate super-ofertele

Ai fost sunat vreodată de un vânzător care ți-a spus că pentru doar cațiva lei în plus, primești mai multe avantaje ?

Știi despre ce vorbesc. De obicei te sună reprezentanții de la firmele de telefonie mobilă, cablu T.V. și internet sau teleshopping.

Hai să-ți povestesc o scurtă întâmplare care s-a repetat și m-a intrigat.

Costă doar 1 euro în plus

Am fost sunat de către o domnișoară de la Vodafone, care m-a sunat înainte să-mi expire oferta de minute și sms-uri și mi-a spus cam așa:

“Dacă la următoarea reîncărcare veți alege opțiunea cu 6 euro, veți primi niște avantaje considerabile în plus (minute, sms-uri, știi tu).”

Ea știind că până acum alegeam doar opțiunea de 5 euro, m-a sunat ca să mă facă să mai plusez cu 1 euro, oferindu-mi niște avantaje frumușele în plus.

După ce mi-a prezentat oferta care era simplă și “avantajoasă”, m-a întrebat dacă accept.

Eu i-am răspuns scurt că nu vreau.

Ea surprinsă, a început să pună puțină presiune pe mine argumentându-mi că: “E vorba doar de 1 euro în plus pentru niște avantaje super”.

Din nou, i-am răspuns că nu vreau, scurt și sec 😀

Cu o voce puțintel șocată, a murmurat ceva de genu’: „MMppbbinee, atunci, o zi bună.”

Cum să abordezi super-ofertele

După mai multe întâmplări de genu’ de-a lungul timpului, am înțeles un lucru:

Când primești o super ofertă de orice fel, la T.V., pe pliante, în cataloage, la telefon sau în supermarketuri pe raft, în loc să-ți spui automat:

Uau, ce fain, chestia asta chiar merită s-o cumpăr, la câte avantaje are…Și chiar e ofertă, adică uită-te la preț. Da, o cumpăr.

Mai conștient și mai folositor ar fi să-ți pui întrebarea:

Oricât de mic ar fi prețul și oricâte beneficii mi-ar oferi această chestie, am nevoie de ea cu adevărat?

Ei, parcă începi să simți diferența dintre modul zombi de a face cumpărături și modul conștient de a te aproviziona cu lucruri de care ai cu adevărat nevoie.

Vei vedea că majoritatea îți vor vinde și vor încerca să te facă să te simți și vinovat pentru că nu le cumperi super-ofertele.

Dar dedesubt, în spatele cortinei, subtil, se întâmplă niște lucruri despre care nu se vorbește și se trec cu vederea.

Domnii vânzători, când te sună sau îți propun o super ofertă așezată pe raft, înainte de a-ți spune poezia de vânzare, ei nu te întreabă:

  • Care sunt nevoile tale reale?
  • Ai avea nevoie de așa ceva, ca să știu dacă să mai continui cu vânzarea?
  • Îți trebuie acest lucru?

Ai observat?

Prea puțin se pune accentul pe nevoile tale reale dincolo de superficialitate și mai mult se pune accentul pe consumerism, pe rulaj de bani, de produse, de numere.

De ce se întâmplă asta?

Pentru că oamenii nu fac ceea ce le place, nu vând natural și de plăcere, prin prietenie și adevăr. Nici n-ai cum să vinzi natural abonamente de telefonie dacă tu ești balerină.

Într-un alt telefon în care o domnișoară încerca să-mi vândă ceva, după ce am refuzat-o scurt și sec, nu numai că nu m-a întrebat despre nevoile mele, dar a început să-mi vorbească cu o voce acuzatoare, ceva de genu’:

Hai domle’, ce faci, nu-mi cumperi super beneficiile pe care ți le vând?

Și practic ce-mi spunea ea, în spatele cuvintelor și necenzurat, era:

Hai domle’, îți bați joc de mine? Nu sunt fericită cu viața mea personală, am probleme, sunt aici ca să îndeplinesc o normă de vânzări și nu mă interesează deloc de tine, dar vreau să mă ajuți să-mi îndeplinesc norma de vânzări. Cumpără! Nu încerca să faci pe conștientul!

Heh, asta a fost o altă întâmplare 😀 din seria “Îți vindem de te zăpăcim, fără ca nici o nevoie de-a ta să știm”.

Scoate-ți ochelarii când te uiți la următoarea super-ofertă

Acum, amintește-ți că data viitoare când vezi o super-ofertă, să devii conștient și să-ți consulți nevoile reale înainte de a-ți irosi banii pe toate lucrurile strălucitoare și frumos ambalate.

Chiar de “costă doar 10 lei în plus” sau “are reducere de 99%”, înainte să te arunci să cumperi, tu să-ți pui cele două întrebări:

  • La ce mă ajută cu adevărat acest lucru?
  • Ce nevoie reală îmi îndeplinește acest lucru, indiferent de prețul lui atrăgător?
Spor la cumpărături conștiente!

Pace 🙂