De ce banii nu au nici o legătură cu fericirea

Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre bani. Unii spun că ar aduce fericirea și alții spun că nu ar aduce fericirea.

Ambele categorii de oameni omit un lucru: banii nu au nici o legătură cu fericirea și nici măcar nu ar trebui să se vorbească despre bani în același context cu fericirea.

Banii sunt o specie total diferită față de fericire. Ei sunt confecționați din cu totul alt aluat.

Gândește-te puțin: banii sunt ceva material, fizic. Fericirea e ceva invizibil, independent de orice lucru pe lumea asta.

Atenție, vorbim de fericire nu de extaz sau bucurie care iarăși, sunt cu totul altceva. Banii îți pot stârni un mare extaz sau bucurie. Dar acestea sunt stări temporare, sunt cocktail-uri de substanțe/emoții care se eliberează în corp și te urcă pe culmi înalte.

Fericirea pe de altă parte este liniște, este o stare de simplitate perfectă, este starea de a exista, pur și simplu.

Când te naști ești fericit. Și nu te gândești dacă ești sau nu fericit, tu doar ești. Asta-i tot.

Banii sunt un material la fel ca și o mașină, o casă sau un frigider.

Ce legătură au banii cu ceva atât de profund, invizibil și sacru ca fericirea ? Încearcă să le combini și vei vedea că e ca și cum ai combina divinitatea cu ciorba de legume.

Banii, la fel ca un frigider, ei sunt creați pentru a fi de folos la ceva. Diferența o face modul în care oamenii folosesc banii. Poți folosi banii ca să construiești o școală pentru copii sau îi poți folosi că să-i joci la păcănele și să-ți faci răau.

Acum te întreb: ce vină au banii?

Fă acest exercițiu acum: ia o bancnotă de 10 lei și pune-o pe masă. Uită-te la ea și spune-mi dacă această bancnotă îți șoptește:
– Ia-mă și joacă-mă la păcănele, aaacuuumm!
sau
– Ia-mă și cumpără-ți o carte educațională, aaacuuumm!

Nu, banii n-o să-ți șoptească nimic. Uită-te la bancnotă cum stă nemișcată pe masă. Parcă face plajă. Ea doar este. N-o interesează ce faci tu cu ea. Depinde de mintea și de inima ta ce vei face cu bancnota. Poți s-o iei și s-o pui pe foc ca să te încălzești, ea nu se supără. Ea te servește pentru orice ai vrea tu să faci, rău sau bine.

Diferența o faci tu. Ce ai tu în minte și în inimă. Dacă ești dependent, vei juca banii la păcănele, dacă ești nobil îți vei cumpăra o carte educațională. Banul nu-ți pune întrebări. E neutru, e doar un material, o energie.

Ia un om nefericit și dă-i bani mulți. Ce vor putea face banii pentru acel om ?

Îi vor putea cumpăra o casă, o mașină, cărți sau călătorii. Așa, și ? Asta nu înseamnă decât că acel om va avea o casă, mașină și va face călătorii. Ce treabă are cu fericirea ?

Fericirea este altceva, e pe cont propriu, independentă de orice ai putea vedea cu ochii pe lumea asta.

Ai impresia că te-ai născut fără fericire și ai ca misiune acumularea de bani cu scopul de a obține fericirea ?

Cum ai putea să te naști cu lipsuri? Ia un copil nou născut în brațe și spune-mi dacă poți să-i găsești vreun lips. Nu poți. El nici nu știe ce-i ăla lips. În schimb crește și unii oameni îl învață să se îndepărteze de acea fericire naturală cu care vine la naștere și să acumuleze bani și lucruri ca să obțină fericirea. Ha! Ce capcană!

E foarte fain să ai bani! E perfect! Dar ei nu te schimbă în nici un fel, bun sau rău. Ei doar te servesc pe tine, așa cum ești deja.

Dacă ești un om dependent și îți dau 1.000 de euro, vei juca și mai mult la păcănele. Dar tu alegi acest lucru, pentru că ești dependent!

În schimb, dacă ești un om nobil, îți vei cumpăra cărți despre suflet și vei face donații de 1.000 de euro. Din nou, banii sunt acolo pentru tine ca să te servească fără să te întrebe la ce. Felul tău de a fi, ca om, alege modul în care vei folosi banii.

Nimic mai simplu!

Hai să lăsăm banii în treaba lor și să nu-i mai amestecăm cu fericirea sau felul de a fi al oamenilor. E fair-play față de bani, care nu au nici o vină că oamenilor le mișună prin cap tot felul de idei. Aceștia doar există, doar sunt acolo pentru oameni.

Te-am pupat și spor la fericire și la bani!