Explicația care te va motiva să faci meditație zilnică

Uită-te la clipul de mai jos să vezi câte vedete și oameni de succes practică meditația și de ce. Apoi citește în continuare articolul în care îți explic ce se întâmplă în meditație.

Bun!

Acum o să-ți ilustrez în termeni foarte simpli, ce este meditația, ce efecte are practicarea ei zilnică și ce se întâmplă când nu o faci.

Tot ce-ți voi ilustra mai jos este din propria mea experiență și din relatările foarte asemănătoare ale altor ființe (toți avem cam aceleași trăiri când medităm, în funcție de experiența și profunzimea cu care o facem).

Așa că să începem!

Imaginează-ți întreaga ta viața cu tot ce cuprinde ea, ca pe o pâlnie care se învârte ușor.

 

Toate gândurile, sentimentele, impresiile, evenimentele, imaginile, lucrurile și oamenii din viața ta se petrec pe pereții și marginile acestei pâlnii. Adică la periferia pâlniei.

 

 

În centrul pâlniei, adică acolo unde se află gaura, te afli tu.

 

Ce este centrul pâlniei?

Centrul pâlniei este liniștea ta interioară sau Dumnezeu, locul în care atunci când te afli știi ce ești, cine ești, știi că ești protejat, infinit și că nici un lucru de pe marginile pâlniei nu te poate atinge.

Tu ca ființă, te afli exact în mijlocul pâlniei și în mijlocul tuturor acelor lucruri din viața ta care se petrec pe pereții și marginile pâlniei.

Imaginează-ți că ai fi în mijlocul unei tornade sau a unui vortex și totuși nimic din ce se învârte în jurul tău nu te poate atinge.

 

 

Tocmai ți-am descris o ființă care face meditație în fiecare zi, timp de luni sau ani de zile.

Ei bine, marea majoritate a oamenilor nu sunt în centrul pâlniei!

Ei se învârt pe marginile pâlniei, pe la periferia acesteia, alături de o grămadă de gânduri, evenimente, impresii, comportamente și lucruri care se învârt în pâlnie (viața).

De ce oamenii nu se mai află în mijlocul pâlniei?

Din cauza educației pe care o primesc din familie, de la școală, de la biserică, de la T.V și așa mai departe.

Acest ansamblu educațional îl învață pe om încă de mic să se amestece printre toate lucrurile care se învârt pe marginile pâlniei, să se atașeze de ele și să și le dorească pe unele cu mare ardoare.

Și uite așa, oamenii cedează locul din mijlocul pâlniei la tot felul de lucruri care se petrec în viață (pâlnia) și aceste lucruri ajung să intre prin gaura pâlniei și să astupe liniștea interioară a omului.

Atunci, ajunge omul să se simtă separat de Dumnezeu, să se simtă rupt pe dinăuntru, plin de suferință, nesigur și gol pe interior.

Ce face omul acum pe marginile pâlniei?

Joacă rătăcit și agitat în marea horă a lucrurilor care se întâmplă pe marginile și la periferia pâlniei.

El se amestecă printre: gânduri, emoții, comportamente impulsive, dorințe, impresii și aparențe, alți oameni, dorințele altora, lucruri materiale care îi fură ochii excesiv, etc.

Și cu cât se îndepărtează mai mult de mijlocul pâlniei, cu atât mai mult suferă și intră în disperare.

Cum te ajută meditația să revii în centrul pâlniei în brațele lui Dumnezeu?

Când meditezi, închizi ochii, îți relaxezi corpul și mintea profund și toată agitația de lucruri care se învârt pe marginile pâlniei începe să dispară.

Iar tu te scurgi ușor, ușor, relaxat și curios, înapoi în centrul pâlniei.

Îți iei înapoi locul care ți se cuvine și începi din nou să simți liniștea interioară, te simți în siguranță și din nou în brațele lui Dumnezeu.

Când revii prin meditație înapoi în centrul pâlniei, simți că ți-ai amintit ce și cine ești, ți se ia un văl de pe ochi, vezi lucrurile din jurul tău cu mai multă claritate, stabilitate și calm.

De reținut: întoarcerea înapoi în mijlocul pâlniei nu este despre o înfăptuire, o încordare, o vizualizare sau o deplasare undeva, ci este despre momente de relaxare și observare din ce în ce mai adânci și profunde. Presupune renunțarea la alergare și agitație pentru un timp și revenirea la nemișcare, relaxare și observare.

Eu când am început să revin în centrul pâlniei prin meditație cu ajutorul unor mentori, mi-am spus de multe ori:

Doamne, Doamne, unde am rătăcit până acum și de ce m-am prostit așa când pacea interioară m-a așteptat mereu în interiorul meu?

Este un mare sentiment de ușurare și te schimbă ca om

Când ești în centrul pâlniei ești alt om:

  • mai clar
  • mai calm
  • mai compasiv și înțelegător
  • mai relaxat și mai prezent în moment
  • mai atent și mai sensibil la ce se întâmplă dincolo de aparențe
  • te bucuri de viață și de faptul că ești în viață
  • iei decizii bazate pe intuiția interioară și nu pe frică
  • privești așa zisele tragedii din jurul tău cu o oarecare neutralitate și obiectivitate și nu te mai agiți ca un disperat

Ei bine, când ieși din centrul pâlniei și cedezi locul altor lucruri nesemnificative, devii opusul omului pe care ți l-am descris mai sus.

De ce este nevoie să meditezi zilnic?

Dacă abia începi să meditezi, după ce vei deschide ochii și vei merge în lume, vei avea din nou foarte ușor, tendința de a te lăsa atras și distras de lucrurile care se învârt pe marginea pâlniei.

Și asta se va întâmpla o vreme, până ce tu vei deveni tot mai conștient de centrul pâlniei și mai loial acestui loc plin de liniște și siguranță, prin practica meditației.

Din cauza educației pe care o primim, toate aceste lucruri care se învârt pe marginea pâlniei au o putere de atracție foarte mare pentru noi, căci am fost învățați să le dăm o mai mare importanță decât îi dăm lui Dumnezeu (centrul pâlniei).

Și ne lăsăm atrași și distrași de toate mărunțișurile din viață (marginea sau periferia pâlniei).

Hop aici un scandal – hai și noi, hop un telefon mișto care mi-a luat ochii, hop să mă cert cu cineva în mintea mea, hop să mă vitimizez, vai ce mașină are ăla, vai ce fustă scurtă are domnișoara – hai să mă țin și eu după ea, hop într-o facultate, hop într-un job, hop m-a părăsit iubita, hop că nu mai am bani…

Și uite așa te amesteci în tornada de lucruri care se întâmplă pe marginea pâlniei.

Urât și agitat loc în care se află majoritatea oamenilor, așa-i ?

Dar să știi că, în funcție de dedicarea ta, după câteva luni sau câțiva ani, vei începe să rămâi în centrul pâlniei cu mai mare ușurință și fără să-ți mai propui.

Căci atunci vei fi mult mai conștient de centrul ființei tale, lumina conștiinței tale va lumina tot mai intens și toate acele lucruri care se învârt în jurul tău nu te vor mai atrage și distrage așa cum o făceau înainte.

Cam asta face meditația zilnică, acestea sunt avantajele ei și dezavantajele neglijării acestei practici care te re-aduce în liniștea ta interioară.

Cum am abordat eu meditația

Drumul meu personal cu meditația a fost anevoios. Când mă apucam de ea, când o lăsam pentru că mă lăsam furat de evenimentele din viața mea.

Când o făceam mai serios și mai dedicat, când o făceam mai superficial…

În prezent practic meditația de două, trei sau patru ori pe zi și mai simt uneori cum mă trage tornada de lucruri de pe marginea pâlniei, dar fac o meditație și mă reîntorc în centru.

Nu este ușor să te reîntorci în centru dacă ești la început, în funcție de mai mulți factori, dar cu siguranță te poți întoarce acolo și ai opțiunea asta oricând la îndemână.

Dumnezeu, pacea și fericirea autentică sunt mereu în interiorul tău, în centrul pâlniei, te așteaptă acolo toată viața.

 

Dar cum se face meditația și care sunt pașii concreți ?

  • Intră la Secțiunea Tehnici și găsești acolo 20 de tehnici pentru dezvoltarea ta personală și spirituală, printre care și tehnici de meditație. Dă click pe o tehnică și îți vor apărea instrucțiuni simple și clare pentru acea tehnică. Succes!

Ia uite alte articole foarte interesante pe aceeași temă: