Cum să înveți pentru BAC într-o lună ca să iei 9 fără să fii tocilar

Bun! Fii atent, urmează să-ți ofer mai jos planul cu pașii concreți pe care eu i-am urmat timp de 30 de zile și am luat examenul de Bacalaureat cu media 9.43, fără să fi învățat ceva înainte înafară de ce prindeam pe la ore.

Citește articolul integral până la capăt, fără să sari rânduri, ca să nu ratezi vreun pont important!

Menționez că în simulări aveam media aproximativă 7. Iar la examenul oficial media a fost de 9.43

Uite poza cu nota mea finală:

Așadar că ai văzut și dovada, hai să-ți spun ce ai de făcut concret.

Pasul 1

Mai jos ai un clip video cu un exercițiu simplu pentru inimă care are următoarele beneficii, ca să prezint doar câteva:

 • te ajută să înveți mai bine, să reții informațiile mai bine și în special să ți le amintești atunci când ai nevoie pentru că îți creează un flux electric mai ușor prin sinapsele creierului tău
 • te ajută să te concentrezi pentru că te calmează și îți coboară energia din creierul ars de atâta stress în inimă
 • te ajută să îți placă mai mult decât deloc ceea ce înveți
 • per general te ajută să fii mai echilibrat și să ieși din celebra panică a examenelor.

Urmărește clipul video și fă exercițiul cât mai des:

Pasul 2

Ia o agendă sau o foaie și scrie-ți obiectivul de a lua nota 9:

“Trec examenul de Bacalaureat cu media finală 9 – Termen limită 30 iunie 2017”

De ce scrii acest obiectiv pe foaie?

Pentru că așa am făcut eu și pentru că o dată ce ți-ai scris un obiectiv foarte clar și specific cu termen limită, mintea ta începe și se focusează exact pe acel obiectiv până la termenul limită stabilit. Vei avea o minte mai eficientă care țintește spre nota 9.

Pasul 3

Din nou, ia agenda sau o foaie și scrie-ți un plan pe care o să-l respecți zilnic până ce dai BAC-ul. Nu ai voie să ratezi nici o singură zi.

Uite planul pe care mi l-am făcut eu când aveam 18 ani și am dat BAC-ul (acum am 23 de ani).

Mă trezesc dimineața pe la 8. Și după ce mănânc, primul lucru de care mă apuc este să învăț în felul următor:

 • Învăț 2 ore la Istorie, apoi
 • Învăț 2 ore la Română, apoi
 • Învăț 2 ore la Geografie

În total învățam aproximativ 6 ore pe zi. Uneori învățam mai puțin, gen 4 sau 5 ore pentru că Geografia era mai ușoară, dar niciodată mai puțin de 4 ore. Și în cele mai multe zile am învățat câte 6 ore.

Începeam de dimineață să învăț la materia la care eram cel mai slab, mai exact Istoria la care luasem în simulări 6 sau chiar mai puțin.

Apoi continuam cu următoarea materie la care stăteam mai slab ca ierarhie. Și aceea era Româna, la care luam între 6 și 7 la simulări.

Și la sfârșit lăsam materia cea mai ușoară, Geografia.

Foarte important de reținut: Nu învățam niciodată mai mult de 25 de minute încontinuu. Foloseam tehnica Pomodoro care este o aplicație ce te trimite la muncă timp de 25 de minute și apoi îți dă pauză 5 minute. Și după ce ai făcut 4 cicluri de 25 minute, îți dă pauză 15 minute.

Să înveți doar 25 de minute încontinuu cu pauze e super tare pentru că te păstrezi fresh. Adică nu ai senzația aia că ai învățat o tonă și îți bubuie capul. Chiar am încercat într-una din zile să învăț încontinuu 1 oră și s-a văzut diferența: mă simțeam mai uzat.

Dar așa, cu doar 25 de minute o dată, înveți toată ziua și parcă mai ai chef. Creierul tău se menține fresh și concentrarea e optimă.

Așa că Intră pe Google și caută Pomodoro. Setează Pomodorul la 25 de minute muncă și 5 minute pauză. Iar după 4 cicluri, setează să iei o pauză de 15 minute înainte de următorul ciclu 4 x 25 minute.

Este chiar și aplicație pentru telefon, sau poți folosi un cronometru simplu dacă nu vrei Pomodoro. Doar să urmezi schema de 4 x 25 minute, cu 5 minute pauză între cele 4 bucăți și 15 minute pauză după ce termeni un ciclu de 4 bucăți x 25 minute.

Pasul 4

Manualele de pe care vei învăța sunt foarte importante.

Eu mi-am dat comandă online pentru un manual de Istorie super bine făcut și sintetizat ca să înțelegi cât mai ușor Istoria.

Aici găsești manualul de istorie de pe care am învățat eu și am fost super mulțumit de el. Am luat 9.35 la istorie.

Uneori profesorii s-ar putea să-ți recomande manuale din care nu înțelegi nimic, cum mi s-a întâmplat mie. Dar tu intră pe net și caută cele mai bune și ușoare manuale pentru materia ta.

Pont suplimentar: Caută dacă se poate să înveți jucându-te. E distractiv și ușor în același timp. Creierul învață și face conexiuni mult mai repede atunci când se joacă. Cred că știi și tu asta.

Eu pentru Geografie am învățat jucându-mă pe acest site “Profu de Geogra”. Am luat 9.50 la Geografie.

Pasul 5

Mergi la farmacie și cumpără-ți două feluri de suplimente pentru memorie.

Țin minte că atunci când am dat eu BAC-ul îmi cumpărasem Memo Plus și Ginkgo Biloba. Și luam în fiecare zi, susținut, câteva pastile din fiecare. Nu mai țin minte câte, dar nu exageram, bineînțeles.

Suplimentele pentru memorie îți vor propulsa memoria ca să ții minte mai ușor și mai precis materia învățată.

Pasul 6

Acesta e un pas suplimentar pe care eu nu l-am făcut pentru că acum 5 ani când am dat eu BAC-ul, nu-l descoperisem.

Dar tu ești mai norocos, așa că fii atent.

În fiecare noapte, fix înainte să te culci, ascultă melodia din articolul cu melodia magică care te ajută să ai un somn profund și fără vise (urmează instrucțiunile simple de acolo).

Știi bine că un somn odihnitor îți sedimentează mult mai bine în memorie informațiile învățate. Și nu numai atât, dar dacă dormi bine în fiecare seară, îți va fi și mult mai ușor ca în timpul examenului să-ți amintești cu precizie ce ai învățat.

Pasul 7

Spune în fiecare seară, înainte de culcare, următoarea rugăciune:

“Îngerii mei luminoși și înțelepți, am nevoie de ajutorul vostru. Vă rog cu sinceritate și smerenie să mă ghidați ca să învăț ceea ce trebuie și cum trebuie ca să iau nota 9 la examenul de Bacalaureat. Vă mulțumesc din suflet și sunt deschis să primesc ghidarea voastră înțeleaptă ca să fiu capabil să iau nota 9 la Bacalaureat. Mulțumesc!”

Spune-o în fiecare seară în gând sau cu voce tare și o să ai un avantaj mare în plus. Îngerii chiar sunt cu tine. Pe mine m-au ajutat de multe ori și încă mă mai ajută. Nu e nimic S.F. Este chiar foarte simplu: ei sunt lângă tine ca să te ajute, dar nu au voie să intervină în viața ta decât dacă le ceri explicit ajutorul.

Pasul 8

Go, baby, go! Apucă-te să urmezi planul stabilit zilnic, fără să ratezi vreo zi. Dacă vei rata o singură zi, randamentul tău va scădea mult și probabil vei rata întregul plan și vei renunța.

Trebuie să fii foarte concentrat pe planul ăsta zilnic. În felul acesta, creierul tău va stabiliza informațiile pe care le înveți mult mai bine, pentru că tu pompezi zilnic la el și îi transmiți că ești foarte determinat. El te va susține în misiunea ta de a lua BAC-ul cu nota 9 dacă vede că ești determinat și pus pe treabă zilnic.

Și nu fii rigid atunci când înveți, caută să faci cumva să-ți placă ceea ce înveți. Pune-ți întrebări despre ceea ce înveți și pune-ți curiozitatea la treabă, măcar pentru 1 lună, atât, și ai scăpat.

Pont suplimentar: Învață o poezie pe de rost la Limba Română. Eu am învățat pe de rost poezia “Testament” de Tudor Arghezi și s-a întâmplat că ni s-a dat să comentăm o poezie de Tudor Arghezi sau Lucian Blaga. Și eu sărbătoream cu artificii, surle și trâmbițe în sinea mea când am văzut subiectul. Ceilalți își dădeau cu papucul în cap :)))))) 😀

Acesta e tot planul. Urmează-l cu sârguință și o să fie bine.

Ce s-a întâmplat când am dat eu Bacalaureatul

Bineînțeles, ca toată lumea, mă amăgeam singur că la următoarea simulare de BAC mă apuc și învăț.

Ei bine, după cum nimeni nu se aștepta 😀 nu a fost așa.

Nu am învățat nimic înafară de ce prindeam pe la ore, până m-am trezit că mai erau vreo 30 de zile până la BAC-ul oficial.

Și atunci, pus în fața faptului împlinit, mi-am spus:

Prietene, ai amânat până acum, dar acum chiar nu mai este loc de amânare, pur și simplu. Mai este doar o lună, nu mai ai ce să amâni.

Și văzând că nu mai e cale de întoarcere și de amânare, m-am pus pe treabă, mi-am făcut un plan și l-am urmat zilnic.

În ziua examenelor

Când au venit zilele examenelor oficiale, m-am trezit frumos dimineața și m-am dus relaxat să iau BAC-ul.

Am scris relaxat la fiecare examen și am avut și norocul de partea mea, care s-a datorat muncii mele asidue de o lună.

După ce-am ieșit de la examene

După ce-am ieșit din sală, m-am dus afară lângă colegii mei care formaseră o gașcă și am început să ne punem veșnica întrebare:

Ai scris ceva?

Trec câteva minute și vine o reporteriță cu cameramanul după ea. Bineînțeles că voia să afle impresii și trăiri din timpul examenelor.

Dar de unde, că ai mei colegi au fugit toți care încotro să nu apară la TV, numai eu am rămăs pentru că eram și relaxat știind că am scris. De parcă avea vreo importanță…

Și mi-a luat interviul cu câteva întrebări simple la care eu i-am răspuns că “s-a produs o extorsiune a aerului din apă…”.

Ei, cam asta a fost, prietene!

Ține legătura cu Viața ca un Joc

Cu ocazia acestui articol, îți fac o invitație specială în singura comunitate din România care este dedicată susținerii elevilor și studenților în dezvoltarea lor personală, spirituală și profesională.

Așa că apasă pe butonul portocaliu, dă Join la grupul nostru de Facebook și pe viitor o să-ți mai trimit astfel de articole care îți vor salva pielea 😀 :)) !

Urmează să te ajut cu materiale care te ajută să te hotărăști cu privire la facultate 😉 Dacă vrei să le primești, hai în grupul nostru!

Clar, vreau și eu în grup!

Ți-a fost folositor?

Dacă te-a ajutat acest articol, să vezi ce ți-am mai pregătit pe restul site-ului:

 • 40 recomandări de cărți – dezvoltare personală și spirituală
 • 13 mentori recomandați pe care i-am urmat și eu
 • 137 recomandări de filme pe care le-am văzut
 • 20 de tehnici pentru a-ți îmbunătăți viața pe toate planurile
 • 36 unelte online pentru a-ți eficientiza munca la laptop
 • 99 de melodii cu frecvențe special alese de mine pentru sănătate, vindecare și relaxare
 • 77 super articole despre cele mai arzătoare subiecte din viața unui student sau elev, scrise din experiența mea.

Toate gratuit pe acest site. Vizitează Comorile Gratuite sau Templul Cunoașterii.