Plictiseala și monotonia sunt inevitabile în cuplu? Mit sau adevăr?

Am găsit într-o carte excelentă, Karma iubirii, un pasaj care chiar mi se pare fals și tema este de actualitate pentru oameni.

Un domn îl întreabă pe acest călugăr budist foarte antrenat și înțelept (autorul cărții):

De ce la începutul fiecărei relații de cuplu pe care o începe el și cu iubita lui sunt foarte entuziasmați, iar apoi, peste ceva timp, relația lor se degradează, “îmbătrânește” și cei doi ajung să se antipatizeze profund.

Călugărul budist spune cititorului că există o îmbătrânire naturală și de neevitat în relații, ca și în celelalte lucruri.

Iar mai departe îi dă nu știu ce soluție acelui domn cu problema de cuplu.

Dar din ce-am experimentat eu, îmbătrănirea și degradarea unei relații survine doar dacă tu singur, fără să fii într-o relație, îmbătrânești și te degradezi pe interior, nu mai găsești noutatea, nu mai ai scânteie.

Atât timp cât sapi constant după misterul infinit dinăuntrul tău și îți reîmprospătezi zilnic energia prin diverse practici și îți transmuți energia sexuală care este o forță imensă, noutatea și prospețimea vor fi constante și în relația ta de cuplu.

Prospețimea, sclipirea și noutatea vin în primul rând din propria ta viață. O relația de cuplu între doi oameni sclipitori pe cont propriu nu face decât să formeze o sclipire și mai mare.

Și poți chiar să faci un calcul matematic ca să vezi că e adevărat ce spun: se poate să ai o relație de cuplu permanent nouă, proaspătă și voioasă.

Fă următorul calcul:

Gândește-te că tu ca ființă ești un univers întreg de factori: talente, trăiri, perspective, tendințe, energii, vieți anterioare, intuiții, organe, etc.

Și partenerul tău este la fel, un univers plin cu diverse jucării.

Imaginează-ți ce se întâmplă când se întâlnesc două universuri pline de jucării și artificii.

Iese o joacă frumoasă și interminabilă mereu. Pentru că sunt infinit de multe lucruri cu care vă puteți juca.

Asta dacă tu și cu partenerul tău aveți grijă să vă descoperiți, prețuiți, reîmprospătați și mențineți zilnic acele jucării din interiorul vostru, fiecare pe cont propriu în primul rând!

Degradarea și plictiseala nu apar prima dată în cuplu, ci la fiecare părtaș al relației în parte, în zona personală și interioară a fiecăruia.

Relația de cuplu nu face decât să-i adune pe cei doi și apoi să dea o sumă care poate fi mai mică sau mai mare.

Dacă cei doi sunt 1 + 1, suma va fi 2.

Dar dacă cei doi sunt 0.3 și 0.6, atunci suma va fi 0.9, nici măcar un 1 întreg.

Relația de cuplu n-are nici o vină, este doar un spațiu în care se relevă și se amplifică nivelul de strălucire și energie al celor doi parteneri.

Dacă-i scoți pe cei doi parteneri din relație, ei vor fi la fel și pe cont propriu, așa cum au fost în relație.

Soluția unei relații de cuplu veșnic proaspete, jucăușe, pline de scântei și noutate este să ai tu o viață personală în care să îți reîmprospătezi zilnic energia corpului, mintea și căutarea misterului infinit dinăuntrul tău, prin meditație sau alte practici.

Să spui că o relație de cuplu este sortită natural degradării este ca și cum ai spune că Dumnezeu e neinteresant și e limitat.

Doi oameni care se întâlnesc într-o relație de cuplu sunt două scântei din Dumnezeu, scântei cu potențial infinit, fără fund, fără început și sfârșit.

Eu descopăr zilnic noi chestii fascinante la corpul și la energia mea, în practicile mele, în interacțiunea mea cu oamenii, în munca mea, etc. Chiar dacă majoritatea sunt chestii de detaliu. Dar zilnic descopăr ceva nou, pentru că am curajul să bat la toate ușile, să caut adânc în interiorul meu care este infinit, să iau în considerare și să testez fiecare filozofie, multe practici și pentru că nu privesc viața ca pe ceva limitat.

Nu ai cum să te menții proaspăt și sclipitor dacă excluzi părți din tine și dacă nu îți mărești constant perspectiva asupra vieții.

Sau poți să scapi direct de toate perspectivele mentale și să trăiești fix în momentul prezent, acum.

Nu e ușor să faci tot ce zic aici. E o muncă zilnică de reîmprospătare și armonizare a energiilor corpului tău, e o muncă de curățare și deblocare zilnică a centrilor energetici din corpul tău.

Și în final, concluzia mea este că:

E imposibil ca doi parteneri care își reîmprospătează și armonizează zilnic corpul și mintea să se întâlnească și să se plictisească, indiferent de câți ani sunt împreună.