Cum să ajungi să vinzi de plăcere ca să pleci cu bani în buzunar și un prieten în plus


În articolul anterior din seria “Vânzări & Marketing de plăcere” am pus frica tinerilor de a vinde sub lumină. Și am clarificat de ce le este de fapt frică.

O să-ți spun aici cum să ajungi să vinzi de plăcere ca să pleci cu bani în buzunar și un prieten în plus, din experiența mea.

Vânzarea care îți aduce bani și prieteni are 99% legătură cu tine, cu ce ești tu. Doar 1% are legătură cu tehnicile de vânzare și negociere.

Este vorba de ce oferi tu și ce primești înapoi, ca răspuns, de la oameni.

Ce oferi tu este ceea ce iese din tine, la propriu. Este un izvor care izvorăște din tine.

Dacă vrei ca oamenii să-ți devină prieteni și să-ți dea banii lor, izvorul tău trebuie să fie unul pur, limpede și abundent.

Dacă din tine, din ceea ce ești tu, curge un asemenea izvor, oamenii din toate locurile te caută și vor să bea din tine.

În termeni de afaceri spus, există o cerere mare pe piață pentru izvorul tău.

Și este destul de ușor să ai un izvor pur și limpede. Trebuie doar să nu lași deșeurile să plutească pe el. Curăță-l și menține-l mereu limpede și curgător.

Ce înseamnă să curgă din tine un izvor limpede?

Când spun izvor limpede și abundent, mă refer la calitățile umane care răsar din tine și la cât de conștient ești de viața ta.

Să ai un izvor limpede și abundent, înseamnă că majoritatea sentimentelor, cuvintelor și faptelor tale răsar din transparență, adevăr, pasiune și cunoaștere a ceea ce ești, a valorii tale.

Transparența, adevărul, pasiunea și cunoașterea de sine fac un izvor să fie limpede și abundent.

Fie ca dintr-un astfel de izvor să răsară fiecare produs și serviciu pe care îl oferi în schimbul banilor.

Dacă din tine curge un astfel de izvor, oamenii au grijă că el să fie mereu curgător și îi fac amenajări speciale că el să curgă în continuare, căci este rar și pur.

Adică îți oferă bani, experiențe, mâncare și cazare în schimbul purității tale.

Îți oferă toate acestea pentru că le faci un bine profund la rândul tău, uneori chiar înainte ca ei să-ți ofere ceva.

Sunt oameni care beau din izvorul tău și aparent nu îți dau nimic în schimb.

Se întâmplă asta uneori, dar nu-ți face griji, căci cei mai mulți pești cresc și se înmulțesc într-o apă curată și abundentă.

Cunoaște-te pe tine și află care-ți sunt darurile, lucrurile pe care le faci în mod natural surprinzător de bine, ca să lucrezi ceea ce te pasionează și te entuziasmează.

Lucrează la ceea ce te pasionează și oferă-le oamenilor rezultatele acestei pasiuni, prin adevăr și transparență.

Fii transparent și sincer cu oamenii cărora le vinzi.

Pune-le pe masă ce ai de oferit, simplu, concret și fără perdele.

I-am spus unui client:

“E prima dată când fac un lucru de acest gen, dar am încredere și standarde înalte și cred că o să iasă treabă bună.”

După ce mi-a acceptat oferta oricum, mi-a zis:

“Chiar dacă ai zis că e prima dată când faci o astfel de lucrare, mi-a plăcut că ai avut încredere și curaj să faci. Îmi place să pornesc proiecte noi cu oamenii, chiar dacă sunt la început.”

Prin urmare, acordă cea mai mare atenție limpezimii și felului în care curge izvorul tău și peștii nu vor întârzia să se înmulțească în el.

Spun să te îngrijești mai mult de calitatea și adevărul produselor și serviciilor tale și mai puțin de buzunarele clienților tăi sau de concurență ta.

Făcând toate cele de mai sus, răspunsul oamenilor la ceea ce ai tu de oferit, de vândut, va fi unul de aceeași calitate:

Din abundență, de calitate și adevărat. Primești bani, servicii și produse din abundență.

Nu se poate să dai oamenilor să dea din izvorul tău pur și limpede și aceștia să se îmbolnăvească.

Așa cum nu se poate să oferi oamenilor servicii și produse de calitate și adevărate, iar ei să nu te servească înapoi în aceeași măsură.

Poți să pui pești mulți într-un izvor murdar. Și trăiesc un timp.

Dar într-un final, îți vor muri peștii și îți va seca și izvorul.

Așa cum poți să vinzi servicii și produse false, făcute fără pasiune și livrate prin povești de adormit copiii. Și faci niște bani, un timp.

Dar nu poți să dai oamenilor să bea dintr-un izvor contaminat și să te aștepți să trăiască mult timp. Izvorul îți va fi pus în carantină și nimeni nu se va mai atinge de el.

Acestea au fost principiile care mă ajută să fac lucrurile cu pasiune și oamenii să mă caute și să mă răsplătească. Principii care mă ajută să vând de plăcere și să-mi fac prieteni.